WYDZIAŁ NAUK O ZDROWIU Zakład Medycyny Zapobiegawczej Kierownik Zakładu prof. dr hab. med. Wojciech Drygas tel.: 42 6393265
Doskonalenie wiedzy akademickiej oraz umiejętności praktycznych w rzeczywistych warunkach pracy zawodowej.
Przedmiot | Lektorat | Samokształcenie | Wykład | Ćwiczenia | Zajęcia laboratoryjne | Seminarium | Zajęcia praktyczne | e-learning | Praktyki zawodowe | Inne (jakie?) | Liczba pkt ECTS |
Praktyki specjalizacyjne | 20 godzin | 120 godzin | 4 pkt |
Formy pracy studenta | Zajęcia w bezpośrednim kontakcie z nauczycielem akademickim | Samokształcenie - zajęcia bez udziału nauczyciela akademickiego |
Liczba godzin | Zajęcia praktyczne | |
120 godzin | 20 godzin w tym: - przygotowanie się do zajęć włączając studiowanie zalecanej literatury - 10 godzin - przygotowanie prezentacji/dyskusji oraz udział w zadaniach – 8 godzin - przygotowanie do zaliczenia – 2 godziny | |
Liczba punktów ECTS | 3,5 pkt | 0,5 pkt |
RAZEM | 140 GODZIN 4 pkt ECTS |
Kierownik praktyk - dr n. med. Joanna Ruszkowska
Warunkiem uczęszczania na przedmiot jest zaliczenie:
dla specjalności: Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia
Znajomość wiedza teoretyczna z zakresu funkcjonowania placówek związanych z ochroną zdrowia, umiejętność posługiwania się komputerem w zakresie umożliwiającym przygotowanie prostych dokumentów oraz poszukiwania informacji w elektronicznych bazach danych, znajomość podstaw organizacji i finansowania polskiego systemu opieki zdrowotnej. Uzyskanie zaliczenia z przedmiotów: Podstawy ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych, Ekonomika i finansowanie w ochronie zdrowia.
dla specjalności: Zdrowie środowiskowe i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
Znajomość podstawowych problemów zdrowotnych w Polsce, znajomość zmiennych demograficznych opisujących populację, wiedza teoretyczna z zakresu funkcjonowania placówek związanych z ochroną zdrowia, umiejętność posługiwania się komputerem w zakresie umożliwiającym przygotowanie prostych dokumentów oraz poszukiwania informacji w elektronicznych bazach danych. Uzyskanie zaliczenia z przedmiotów: Zdrowie środowiskowe – czynniki chemiczne, Zdrowie środowiskowe – czynniki biologiczne, Zdrowie środowiskowe – czynniki fizyczne, Zdrowie środowiskowe – czynniki radiologiczne oraz Nadzór sanitarno-epidemiologiczny.
Przekaz słowny, pokaz, obserwacja uczestnicząca, dyskusja, rozwiązywanie przypadków
Dla specjalności: Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia
1. Podstawy prawne, struktura organizacyjna i zadania instytucji związanych z ochroną zdrowia w Polsce.
2. Standardy zbierania, przechowywania, analizowania i przekazywania informacji - dokumentacja obowiązująca w poszczególnych komórkach organizacyjnych instytucji, w których realizowane są praktyki.
3. Zadania świadczeniodawcy realizowane przez personel w poszczególnych komórkach organizacyjnych instytucji, w których realizowane są praktyki.
4. Prawa i obowiązki pacjentów korzystających z usług placówek opieki zdrowotnej.
5. Zasady BHP obowiązujące w miejscu odbywania praktyki.
6. Analiza danych dotyczących sytuacji epidemiologicznej niektórych chorób oraz umiejętność wyznaczenia priorytetowych celów zdrowotnych w regionie.
7. Programy zdrowotne realizowane i finansowane przez instytucje, w których prowadzone są praktyki.
Dla specjalności: Zdrowie środowiskowe i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
1. Struktura organizacyjna i zadania instytucji realizujących zadania w zakresie zdrowia środowiskowego (Instytut Medycyny Pracy, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska, Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne).
2. Podstawy prawne funkcjonowania instytucji realizujących zadania w zakresie zdrowia środowiskowego.
3. Dokumentacja obowiązująca w poszczególnych komórkach organizacyjnych instytucji, w których realizowane są praktyki.
4. Zadania realizowane przez personel w poszczególnych komórkach organizacyjnych instytucji, w których realizowane są praktyki
5. Zasady BHP obowiązujące w miejscu odbywania praktyki.
6. Kontrola i nadzór nad warunkami higieny w różnych dziedzinach życia człowieka.
7. Analiza danych dotyczących sytuacji epidemiologicznej niektórych chorób oraz umiejętność wyznaczenia priorytetowych celów zdrowotnych w regionie.
8. Programy zdrowotne realizowane i finansowane przez instytucje, w których prowadzone są praktyki na terenie województwa.
Dla specjalności: Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia
Student
1. ZP1_PO_W34 zna i rozumie strukturę organizacyjną, zadania, zasadę funkcjonowania, obieg dokumentów, system informacyjny i porządek pracy wybranych jednostek ochrony zdrowia - P6S_WK
Dla specjalności: Zdrowie środowiskowe i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
Student
1. ZP1_PO_W35 Zna i rozumie organizację i strukturę stacji sanitarno-epidemiologicznych, podstawy prawne ich funkcjonowania oraz zasady kontroli warunków pracy w zakładach produkcyjnych, usługowych i w placówkach ochrony zdrowia - P6S_WK
Dla specjalności: Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia
Student
1. ZP1_PO_U07 potrafi planować, realizować oraz dokumentować działania w placówkach ochrony zdrowia, z uwzględnieniem obowiązujących norm oraz dostępnych warunków – P6S_UO
2. ZP1_PO_ potrafi zastosować nabytą wiedzę na płaszczyźnie interpersonalnej, np. pracy w grupie lub zespole - P6S_UW, P6S_UK
3. ZP1_PO_U15 potrafi analizować problemy z zakresu zdrowia publicznego w pracy instytucji związanej z ochroną zdrowia - P6S_UO
Dla specjalności: Zdrowie środowiskowe i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
Student
1. ZP1_PO_U15 potrafi analizować problemy z zakresu zdrowia publicznego w pracy instytucji związanej z ochroną zdrowia - P6S_UO
2. ZP1_PO_U17 potrafi zastosować nabytą wiedzę na płaszczyźnie interpersonalnej, np. pracy w grupie lub zespole - P6S_UW, P6S_UK
3. ZP1_PO_U23 potrafi rozpoznać biologiczne i środowiskowe uwarunkowania zdrowia człowieka, zbiorowości oraz wzajemne relacje między nimi - P6S_UW
Dla specjalności: Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia
Student
1. ZP1_PO_K01 jest gotów do określenia swoich kompetencji zawodowych i własnych deficytów, ograniczeń i potrzeb edukacyjnych P6S_KK
2. ZP1_PO_K02 jest gotów do zasięgnięcia opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu – P6S_KK
3. ZP1_PO_K08 jest gotów do uznawania i przestrzegania praw innych osób oraz do okazywania im szacunku - P6S_KR
Dla specjalności: Zdrowie środowiskowe i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
Student
1. ZP1_PO_K01 jest gotów do określenia swoich kompetencji zawodowych i własnych deficytów, ograniczeń i potrzeb edukacyjnych - P6S_KK
2. ZP1_PO_K02 jest gotów do zasięgnięcia opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu - P6S_KK
3. ZP1_PO_K08 jest gotów do uznawania i przestrzegania praw innych osób oraz do okazywania im szacunku - P6S_KR
Dla specjalności: Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia
1. Pietraszewska-Macheta A. Kontraktowanie świadczeń przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Przepisy, praktyka i orzecznictwo. Wolters Kluwer Polska, Kraków 2014.
2. Stankiewicz R. Krajowe systemy ochrony zdrowia a Unia Europejska : przykład Polski. Wolters Kluwer Polska, Warszawa 2016
Dla specjalności: Zdrowie środowiskowe i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
1. Ustawa z dnia 14.03.1985 o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (tj..Dz. U. 2015 poz. 1412)
2. Ustawa z dnia 25.08.2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2015 poz. 594)
3. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczanych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
4. Lipińska D. Gospodarka odpadowa i wodno-ściekowa. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2016 http://dspace.uni.lodz.pl:8080/xmlui/bitstream/handle/11089/18442/Lipińska_Gospodarka odpadowa.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Dla obu specjalności:
1. USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2016 poz. 446)
2. Sakowicz Agnieszka. Podręczny Poradnik- Savoir Vivre Na Co Dzień. PUBLICAT 2011
Dotyczy obu specjalności
Warunki zaliczenia:
W czasie odbywania praktyki zadaniem studenta jest aktywna obserwacja, angażowanie się w pracę jednostki w stopniu określonym przez kierownika jednostki lub innego pracownika odpowiedzialnego za nadzór nad studentami oraz wykonywanie poleceń osób go nadzorujących. Wybór i zakres aktywności podejmowanych przez studenta zależy od charakteru jednostki i tematu przygotowywanej przez studenta pracy magisterskiej. Czas odbywania praktyki student powinien wykorzystywać w sposób możliwie najbardziej efektywny.
Podstawą zaliczenia praktyki jest zaświadczenie potwierdzające realizację założonych dla praktyki celów, podpisane przez kierownika jednostki, w której student odbywał praktykę (lub upoważnioną przez kierownika osobę) oraz przedstawienie przez studenta:
1. Dzienniczka Specjalizacyjnych Praktyk Studenckich prowadzonego zgodnie z programem praktyk, z rozliczeniem każdego dnia, poświadczonym pieczątką i podpisem opiekuna praktyk lub kierownika instytucji/organizacji.
2. Ankiety ewaluacyjnej oraz Sprawozdania z odbytych praktyk (Załączniki nr 5 i 6 do Regulaminu Praktyk) uzupełnionych po zakończeniu praktyk
3. Pisemnej rekomendacji/opinii o Studencie ze strony instytucji/organizacji, w której odbywał praktyki (Załącznik nr 7).
Student uzyskuje zaliczenie praktyki z oceną na podstawie ogólnej liczby punktów (min. 60% = 9 pkt) uzyskanych za:
1) prowadzenie rejestru/dziennika praktyk według zasad określonych w przewodniku przedmiotu (sylabusie) przedmiotu (max 5 pkt);
2) przygotowanie sprawozdania opisującego nabyte umiejętności według zał. nr 6 Regulaminu praktyk oraz ewaluacji praktyk przez studenta według zał. 5 do Regulaminu praktyk (max 4 pkt);
3) odpowiedzi ustne na pytania dotyczące: wiedzy, umiejętności, kompetencji społecznych nabytych w wyniku praktyk (max 4 pkt);
4) pisemną rekomendację/opinię o Studencie ze strony instytucji/organizacji, w której odbywał praktyki według zał. nr 7 (max 2 pkt)
Zasady punktacji:
9 pkt - ocena 3,0 (dostateczny)
10 pkt - ocena 3,5 (dość dobry)
11 pkt - ocena 4,0 (dobry)
12-13 pkt - ocena 4,5 (ponad dobry)
14-15 pkt - ocena 5,0 (b.dobry)
Dla specjalności: Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia
Przykładowe miejsca odbywania praktyk (do wyboru): placówki Narodowego Funduszu Zdrowia, Wydziały Zdrowia Publicznego jednostek samorządu terytorialnego (urzędu miasta, urzędu powiatowego) oraz publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej.
Dla specjalności: Zdrowie środowiskowe i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
Przykładowe miejsca odbywania praktyk (do wyboru): Instytut Medycyny Pracy, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska, Departament Ekologii i Klimatu UMŁ, Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, Grupowa Oczyszczalnia Ścieków w Łodzi Spółka z o.o., Zakład Wodociągów i Kanalizacji sp. z o.o.
Dla obu specjalności:
Kontakt z kierownikiem praktyk po wcześniejszym uzgodnieniu terminu drogą elektroniczną pod adresem: joanna.ruszkowska@umed.lodz.pl
Zajęcia z przedmiotu realizowane przez wykładowców z wykorzystaniem kompetencji nabytych w ramach Projektu: „Ready to Teach! Innowacyjny Program Rozwoju Kadry Dydaktycznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.” (POWR.03.04.00-00-D039/16) współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, z Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Oświadczam, że treści programowe zawarte w niniejszym sylabusie są rezultatem mojej indywidualnej pracy twórczej wykonywanej w ramach stosunku pracy/współpracy wynikającej z umowy cywilnoprawnej oraz że osobom trzecim nie przysługują z tego tytułu autorskie prawa majątkowe.